YOGA

YOGA NEDİR?

Yoga, fiziksel duruşları, kontrollü solunumu ve meditasyonu birleştiren bir egzersiz yöntemidir. Neredeyse herkesin yapabileceği yoga, bütünsel sağlık yaklaşımlarından biridir. Vücudun kendini iyileştirme yeteneğine odaklanan osteopati gibi, fiziksel ve zihinsel disiplinleri bir araya getiren yoga da sağlıklı kalmak için benzer prensiplere dayanır. İnsanın sağlıklı ve kaliteli yaşaması için bir sürü tekniği bir arada uygulayabileceği egzersizler bütünü olan yoga, benlik, nefes ve enerjinin farkındalığı üzerine yönlendirilmiş içsel odaklanmadır.

Yoga ‘birlik’ anlamına gelen Sanskritçe ‘yuji’ kelimesinden türetilmiştir. İnsanlık tarihi kadar eski olduğu düşünülen yoganın başlangıcı belirsizdir, ancak Hindistan’da bulunan erken arkeolojik kanıtlar (yoga pozlarını içeren taş ve kil tabletler) M.Ö.3000’e tarihlenir. Yoganın tarihi birçok kaynakta 4 döneme ayrılmıştır:

Vedik dönem: İlk Hindu kayıtları Vedalar’ın yazıldığı dönemdir (M.Ö.1700-1100). Veda bilgi anlamına gelir. Yoganın en eski öğretileri olan Vedalar Rig, Sama, Yacur, Atharva olmak üzere 4 kitaptan oluşur; yüksek güce övgüler sunan ilahiler ve şiirler içerirler.

Klasik öncesi dönem: Evrendeki her şeyin birbirine bağlı olduğundan bahseden kutsal metinler Upanişadlar ve Bhagavad Gita’nın oluşturulduğu dönemdir. Upanişadlar rahiplerin oluşturduğu 200’den fazla öğretiyi içermektedir. Bhagavad Gita Tanrı’yla insan arasındaki konuşmayla ilgilidir. Vedalar’ın sonu ve tamamlayıcısı olarak görülen metinler insanlara; eylemlerini yoga-meditasyon yoluyla belirlemelerine, egoyu ortadan kaldırmalarına yardımcı olmayı amaçlamıştır.

Klasik dönem: Patanjali’nin Yoga Sutraları’nı oluşturduğu dönemdir. Bu metinlerde Klasik Yoga (Raja) tanımlanır. Yoga felsefesi ve uygulaması üzerine yazılan ilk yetkili metin kabul edilmektedir, 196 sutra içerir. Anlamlı bir yaşam için etik ilkelerden bahseden metinlerde, farkındalık ve aydınlanmaya giden sekiz yolun ana hatları çizilmiştir. Bu prensipler Patanjali’nin 8 yolu olarak bilinir:

Yama; kişinin kaçınması gerekenler

Niyama; iradenin güçlendirilmesi için uygulanacaklar

Asana; vücudu esnek, kuvvetli, dengeli hale getiren hareketler

Pranayama; nefes ve enerji tekniklerinin uygulanması

Pratyahara; duyuların dış dünyadan iç dünyaya yönlendirilmesi

Dharana; konsantrasyon uygulamaları

Dhyana; pozitif düşünce ve meditasyon hali

Samadhi; bütünün idrak edilmesi, aydınlanma safhası

Klasik sonrası dönem: Patanjali’den sonra ortaya çıkan birçok farklı ekolü kapsar. 19.yy’ın başlarında Batı’ya tanıtılan yoga Krişnamaçarya ve öğrencilerinin yardımı ile tüm dünyaya yayılmıştır.

YOGANIN FAYDALARI NELERDİR? 

-Nefes kontrolüne yardımcı olur, akciğer ve kalp sağlığını destekler. Yoga yapımında uygulanan bazı nefes alma teknikleri (pranayama) ile doğru nefes almayı, doğru nefes almanın ne kadar önemli olduğunu fark edeceksiniz. Yogada uygulanan doğru nefes alışveriş teknikleri hem nefes kontrolünü sağlayacak hem de akciğerinizin sağlığını destekleyecektir. Kalbi dinlendirmeye de yardımcı olur. Yoga vücuda ne kazandırır sorusunun ilk cevabı bu olacaktır.

-Sindirim sistemini düzenler. Yoga egzersizleri, sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur, bağırsaklardan gıda geçiş sürecinin kolaylaştırır ve bağırsak fonksiyonlarını daha etkin hale getirir.

-Kasları güçlendirir, esnek bir vücuda sahip olmanıza yardım eder. Yoga, sadece minik egzersizlerden ve nefes düzenlemeden ibaret değildir. Yoga, egzersiz sürecinde kolay hareketler bulundurduğu gibi çok zor ve yorucu hareketler de bulundurur. Bu zorlu hareketler kasların güçlenmesine yardım eder, vücuttaki bağ ve kas dokularına esneklik kazandırır.

-Kilo vermeye yardımcı olur. Yoga yapmak inceltir mi sorusunun cevabını arıyorsanız, yoga sizin için etkili bir yardımcı olabilir. Yoga, düzenli uygulandığı zaman kasların içindeki yağların erimesini sağlar. Yoga, bu sayede kilo vermeye yardımcı olur, yoga yapmak sıkılaştırır mı sorusuna da cevap verir.

-Bel ve sırt ağrılarını azaltır. Egzersiz içerisindeki hareketler, kasları güçlendirir ve bu sayede duruş bozukluklarının da önüne geçer. Duruş bozukluklarını önleyen yoga, duruş bozuklukları sonucu oluşan kronik sırt ve bel ağrılarını da azaltmış olur.

-Bağışıklığı güçlendirir. Yoga, yükselmiş kortizol seviyesinin dengeye dönmesini sağlar ve bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirir. Aynı zamanda beyin hücrelerinin dinçliğini destekleyip zihni rahatlatan yoga, bu sayede de bağışıklığı güçlendirir.

-Doğurganlığı destekler. Yoga egzersizleri, beyin tarafından salgılanan kimyasalların hormonlara karışmasına yardımcı olur ve doğurganlığı destekler.

-Kan dolaşımını düzenler. Hücrelerin aldığı oksijen miktarını arttıran yoga, kanın organlara daha etkin dağılmasını sağlar. Bu sayede kalp ve damar sağlığını desteklerken kanın pıhtılaşmasını ve vücutta oluşacak şişkinlikleri engeller.

YOGANIN RUHSAL FAYDALARI

Yoga, sadece fiziksel faydalardan ibaret değildir. Büyük bir dinginlik sağlayan yoganın ruhsal faydaları da oldukça fazladır. İşte yoganın ruhsal faydaları;

-Stres ve depresyonu azaltır. Böbrek üstü bezlerindeki salgıları düzenleyen yoga, bu yolla stresi azaltır ve insanı dinginleştirir.

-İç huzuru destekler. Bir nevi meditasyon olan yoga, iç huzurun aslında kendimizde olduğunu fark etmemize yardım eder. Stresli bir günü daha kolay atlatmanıza yardımcı olan yoga, iç huzurunuzu bulmanızı kolaylaştıracaktır.

-Sezgileri kuvvetlendirir. Yoga, beyin hücrelerini çalıştırır ve sezgi yeteneğini arttırır.

AKADEMİK MAİL NASIL YAZILMALI

Ataleti Nasıl Yenebilirim? Atalet Nasıl Aşılır?