Sosyal Anksiyetem İle Ne yapacağım?

    Sosyal Anksiyete Nedir?

  Günlük hayatımızda pek çocuğumuz farkı çevresel etkenlere, farklı arkadaş ve farklı aile yapılarına maruz kalıyoruz. Maruz kaldığımız şeyler yalnızca çevresel etkenlerle de sınırlı kalmıyor. Pek çok olay (iyi veya kötü) hayatımızda yaşanıyor ve bizde etkiler bırakıyor. Bu olaylar dolayısıyla travmalar oluşturabiliyor bu durumda kişiliğimizin oluşmasına ve bu kişiliğin travmalarımız, çevremiz ve yaşadıklarımızla şekillenmesine sebep oluyor. Sosyal Fobi yani Sosyal Anksiyete dediğimiz şey ise sosyal hayatımızda normal şekilde yaşanan klasik şeylere dahi aşırı kaygı ve stres hali hissetme olarak açıklanabilir. Kişinin rezil olma, eleştirilme, kusurlu görülme, hatta ilgi odağı olma korkusu yaşayarak sosyal ortamlarda kaygı seviyesinin aşırı yükselmesi olarak görülebilir. 

    Sosyal Anksiyete Belirtileri

Sosyal anksiyete günlük hayattaki pek çok şeyi etkilediğinden ötürü bunun kişiden kişiye değişen özel belirtileri bulunabilmektedir. Ancak başlıca özellikler şunlardır:

  • Sosyal aktivite anlarında aşırı kaygı ve korku hissedilmesi.
  • Kaygı ve stres yaratan olay ve durumların içerisinde bulunmaktan kaçınılması ve kaçılması
  • Kaçınılamayan aktivite, olay ve durumların içerisindeyken şiddetli, ağır bir sıkıntı hissedilmesi.
  • Sosyal etkileşim anlarında doğal sebeplere ya da hastalıklara dayanmayan fiziksel rahatsızlıklar hissedilmesi.

Sosyal anksiyetesi olan bireyler bu durumun farkında olmalı ve bu durumu kabul etmelidir. Peki bu yazının ana temasına bakmak gerekirse, sosyal anksiyetemiz ile ne yapmalıyız? 

    Ben de pek çok insan gibi bir noktada sosyal anksiyeteye sahip olan biriyim. Günümüzde birçok kişi hayat koşulları, ekonomik zorluklar, eğitim stresi, iş bulma isteğinin cevapsız kalması ve daha pek çok konu sebebiyle sosyal anksiyete belirtileri göstermektedir. Bu sürecin daha sağlıklı atlatılabilmesi için önce bunun bilincinde olmak ve durumu kabul etmek gerekmektedir. 

      Bu stresle başa çıkmanın stresin ve kaygının şiddetine göre farklı yolları bulunmaktadır. Öncelikle eğer stres ve kaygının şiddeti çok yüksek düzeylerde seyrediyorsa bir terapistten yardım almanın veya bir doktora gitmenin gerekliliği önemlidir. Ancak eğer kendiniz baş edebileceğiniz düzeyde görüyor iseniz, kendinizi kaygı düzeyinizi yükselterek ve kaygı duyduğunuz duruma maruz bırakmaya çalışarak yol kat edebilirsiniz.    

      Sosyal ortamlarda bulunmak sizi geriyorsa küçük gruplar ile başlayarak kendinizi kaygı düzeyinizi artıracak bir konuma sokabilirsiniz. Toplum önünde konuşmak sizi geriyorsa yine küçük ortamlarda konuşmaya çalışarak kendinizi buna maruz bırakmayı deneyebilirsiniz. Ancak buradaki tavsiyelerin hiçbiri uzman tavsiyeleriyle eş değer değildir. Eğer stres ve kaygı düzeyiniz uzun süreli ve şiddetli seyrediyorsa uzman birine danışmak her zaman daha mantıklıdır.

Sınav Dönemi Sıkıntılarla Mücadele

Hangi Pera Palas’ta Gece Yarısı Karakterisin?