Sınav Dönemi Sıkıntılarla Mücadele

Sevgili öğrencilerimizin tertemiz delirmesi için piyasaya sürülmüş olan eğitim sistemimiz ve sınavlarımız hakkında Uzman Psikolojik Danışman Seda Karahanci ve bendeniz Çocuklarla Felsefe Eğitmeni Sedef Günaydın en çok sorulan sorular üzerine konuştuk. Amacımız çocuklarımızın yüreğine bir nebze su serpmek, değerli velilerimize zehir zemberek öneriler verebilmek.

Unutma suçlu sen değilsin, kaybeden biziz…

Sınav Döneminde Kaygı,

Son Düzlükte Sınav Hazırlığı,

Liseye – Üniversiteye Girmek Zorunda Mıyım?,

Hangi Bölümü, Hangi Şehirde Okumalıyım?,

Sınav Döneminde Ailemi Reddedebiliyor Muyum ?,

Sınav Döneminde Velilere Öneriler,

Lise – Üniversite Sınavını Kazanamazsam?,

Üniversite Okurken Yaşanılan Zorluklar

(dikkat spoiler),

Üniversite mi Okusam? Amerika’da Benzinlikte mi Çalışsam?,

Düşünüyorum o halde yokum, Normal Mi?,

Sınav Döneminde Kaygı

Sınavların olmazsa olmaz duygusudur KAYGI. Bir ip cambazının ip üzerinde dengede durması gibi kaygıyı da hayatında dengede tutmalısın. Kaygı seni başarıya götürebilir dozunda olursa.

Son Düzlükte Sınav Hazırlığı

Planlı çalışmak, telefon-tablet-bilgisayara kısıtlama, bol soru çözümü, tekrar tekrar ve yine tekrar… Bunları yapman gerektiğini eminiz ki sen bizden daha iyi biliyorsun ve çok kişi söyledi sana, artık o kadar çok söylendi ki ister istemez bi gıcık olup içinden sövdün ama artık biz bile kusacağız inan bu cümlelerden.

Sana son düzlük için verebileceğimiz tavsiye;

İlk yarı 5 – 0 yenilen bir takım için ikinci yarı hatta son on dakika bile çok önemlidir, maç her an dönebilir.  Umudumuzu kaybetmeden, maçı bırakmadan, tempoyu düşürmeden hatta biraz atak yaparak son düzlükte çalışmaya ve hazırlanmaya devam.

Sınav Döneminde Ailemi Reddedebiliyor Muyum ?

Bu dönemde kendini iyi hissedeceksen eğer, seni leyleklerin getirdiğine ikna olup, herkesten ve her şeyden nefret edip kendini dışlayabilirsin. Salonda otururken (mecburen) evdeki herkesin suratına suratına nefret yağdırabilirsin. Ev ahalisi sana türlü baskılar yaparak profesör olmanı bekliyor olabilir ama unutma dünya üzerinde seni onlardan daha değerli gören birileri daha olmayacak.

Sınav Döneminde Velilere Öneriler

Sevgili ana-baba, kendinle şu iç diyaloğu yap lütfen;

Bu çocuk benim çocuğum, zekası belli, genetik aktardığım belli, aile yapım belli, ne beklemeliyim?

Ya da

Benim (bu huyunu suyunu her şeyini bildiğim) çocuğum için beklentilerim gerçekçi mi?

Eğer değilse, çok değil bir süre sonra iç savaş çıkabilir. Ve bunun nedeni emin ol ki çocuk değil.

Ve sevgili ana-baba, aynı şeyi defalarca söylenme lütfen bunun bir etkisi yok. Anlasa ikinci söylediğinde anlardı bir de susmayı dene. Sesini yükseltme, zaten bu ergen birey travmalara çok müsait, bayılır o şimdi travmatik durumlara. Bi bırak kendi kendine bi düşünsün. Belki senin sık söylemlerin ve yüksek sesin engel oluyor kendi düşünmesine.

Lise – Üniversite Sınavını Kazanamazsam

Merak etme yaşayacaksın. Belki bir süre sürünebilirsin, pasif agresif tutumlarla karşılaşabilirsin, akrabaların zorbalıklarına maruz kalabilirsin ama onuda aşarsın.

Sen neleri aşmadın heyt be…

Burada önemli olan ayrıntı sınav döneminde seni başarısız kılan hatalarını fark edebilmen ve önüne bakabilmen. Başarısızlıklar da vardır.

Liseye – Üniversiteye Girmek Zorunda Mıyım?

Değilsin, memleketin işsiz güçsüz boş beleş gezen insana da ihtiyacı var.

Şaka bir yana yetenekli olduğun ve sevdiğin bir alanda kendini geliştirmen seni çok başarılı bir geleceğe götürebilir. Bazı tabular başarılı bir gelecek için mutlak doğru değildir. Sevdiğin şey her ne ise keşfet ve geliş. Ne seviyorsun, ömür boyu ne uğruna mesai yapmak sana para kazandırırken keyif aldırır?

Üniversite Okurken Yaşanılan Zorluklar (dikkat spoiler)

Onca sene hayalini kurduğun üniversite kampüsünün tam bir hayal kırıklığı çıkması, çimlerde oturup Akdeniz Akşamları şarkısı eşliğinde goy goy yapmayı hayal ederken oturacak bank bulamaman, oohhoo yurt – ev – oda arkadaşının uyumsuz, pislik hatta hırsız bile çıkabilmesi, dedikodu, cadı kazanı amfiler, temiz duygularının üç kuruşa heba olması, odada sinir krizi geçirip ambulanslık olan o arkadaş, alkolik travmalar yaşayan o arkadaş, parasızlıktan herhangi bir etkinlik yapamayışın, müthiş geçeceğini sandığın pek çok dersin boomboş geçmesi gibi gibi gibi…

Üniversite travmalarını neyse ki gençlik hevesi ile biz atlattık darısı başınıza. Hala gitmek istiyorsanız tabi.

Üniversite mi Okusam? Amerika’da Benzinlikte mi Çalışsam?

Gerçekten taparak tercih etmediysen okuyacağın bölümü, laf olsun çevre doysun diye okuyorsan, git kardeşim hangi dünya ülkesine gidersen git daha çok kazanırsın kesin. Ama mutlu olur musun? Burda tercih sana kalmış.

Düşünüyorum o halde yokum, Normal Mi?

Sen sadece bir sınavdan ibaret değilsin bunu önce kendin kabul et. Sınav var evet ama çok daha önemlisi sen varsın. Ve bu yaşını bir defa yaşayacaksın, her şeyi yok sayarak yalnızca sınavla var olmaya çalışırsan benlik olarak var olamazsın. Bu bir süreç, emin ol bu süreç bitecek ama sen hep bu kimliği yaşayacaksın. O yüzden kendine gel, planlı çalış, hayatına yön ver.

Athena’nında dediği gibi:

Bırak tutma beni
Kaybetsem de üzülmem asla
Ne boş kaygıların
Korkma bana hiç bir şey olmaz
Yanlış doğru gibi
Eksik kalan bir kaç satırsa
Ve ben ben böyleyim
Kendi yolumda…

Ve eğitim motivasyonu için desteğe ihtiyacın olursa bul beni;

@uzm.psk.dan.sedakarahanci

@p4c_cocuklarlafelsefe

Aşağılık ve Üstünlük Kompleksinin Birey Üzerindeki Analizi

Sosyal Anksiyetem İle Ne yapacağım?