Portfolyo Nasıl Hazırlanır?

Portfolyo Nedir?

Hepimizin ilgi duyduğu çeşitli alanlar var. Kimimiz tasarıma ilgi duyuyoruz,kimimiz sanata, kimimiz de yazın alanına… Tüm bu uğraşılarla birlikte yaptıklarımızı sunma imkanı  bulduğumuz, çalışmalarımızı derleyip çeşitli formatlarda hazırladığımız albümlere portfolyo deniyor. Portfolyo bir nevi kişisel vitrinimiz ve bize çalışmalarımızı sunma imkânı verdiği için oldukça önemli, bu yüzden portfolyo hazırlarken dikkat etmemiz gereken birkaç temel adım ve birçok önemli nokta var. Bu yazımda sizlere etkili bir portfolyo nasıl hazırlanır? Sorusunun cevaplarını adım adım vereceğim. İşte portfolyo hazırlamak için önemli noktalar:

  • Doğru Ortamda Portfolyo Hazırlamak
  • Portfolyo Hazırlamak İçin Kullanabileceğiniz Programlar
  • Portfolyonuza Koyacağınız İşler
  • Çalışmalarınızın Amacı ve Açıklamalar
  • Geri Bildirim ve Eleştiriler
  • Teknik Detaylar

Doğru Ortamda Portfolyo Hazırlamak

Günümüzde çoğu işin dijitalde döndüğü bir gerçek. Bu yüzden portfolyo denince bunu dijital ortamda hazırlamak akla ilk gelen alternatif, özellikle de UX ya da dijital tasarımla ilgili işler ortaya koyuyorsanız. İnternette dijital portfolyo hazırlamak için hem ücretli hem ücretsiz birçok alternatif mevcut.

Bu alternatiflerin yanı sıra kendi web sitenizi de çalışmalarınızı göstermek için kullanabilirsiniz. Bu oldukça etkili olmakla birlikte hazır web site şablonları sayesinde düşünüldüğü kadar da zor değil. Portfolyo sitenizi sosyal medya araçlarını etkili biçimde kullanarak birçok kişiye ulaştırabilir, kendi müşterilerinizi bulabilirsiniz. Ayrıca portfolyonuzun mobil uyumlu olması da çok önemli biliyorsunuz ki hepimiz ulaşmak istediğimiz her şeye en kolay telefondan ulaşıyoruz. Ama siz ben elle dokunulabilir bir şey oluşturmak istiyorum diyorsanız pekala portfolyonuzu baskılı biçimde de oluşturabilirsiniz. 

Bunun yanı sıra portfolyo hazırlamak için Adobe Portfolio, Coroflot ve Cargo gibi çeşitli programlar öne çıkıyor. Bu üç alternatifi önemli yapan sadece hoş tasarımlı şablonları değil, Coroflot ve Cargo platformlarında bir kabul süreci işlediğinden kendinizi daha nitelikli tasarım ve tasarımcılar arasında sunma fırsatı yakalıyorsunuz.

 Behance, Squarespace ve Carbonmade de  portfolyolarınızı paylaşmak için diğer alternatifler. Bu üç platformda çalışmalarınızı paylaşmak diğer niş platformlardan daha kolay ancak ilk üç alternatiften farklı olarak bu platformlarda kendinizi bir anda bir sürü insan ve tasarım arasında bulabilirsiniz, bu da diğerleri arasından sıyrılıp öne çıkmak için bir o kadar fazla çaba harcamayı gerektiriyor.  

Portfolyo Hazırlamak İçin Kullanabileceğiniz Programlar

Adobe Portfolio

Adobe Portfolio, Adobe Creative Cloud’la birlikte ücretsiz olarak edinebileceğiniz, sadeliği ve güzelliği yaratıcılıkla buluşturan benzersiz bir platform. www.myportfolio.com sayfasına girerek yaratıcı çalışmalarınızı sergileyebileceğiniz bir web sitesi oluşturmaya hemen başlayabilirsiniz.

Coroflot

Coroflot’a üye olmak için önce başvuru yapman gerekiyor. İşlerini ve kişisel bilgilerini Coroflot’a ilettikten sonra bir kabul sistemi işliyor. Yapılan değerlendirme sonucu onay aldığın takdirde portfolyonu paylaşabiliyorsun. Bu sistem ortaya güzel işler koyan sanatçıların desteklenmesine ve kendilerini daha özel bir ortamda ifade etmelerine olanak sağlıyor. Coroflot’ta sergilenen portfolyo örneklerini görmek ve kendinizi ortaya koymak için Coroflot’u kullanmaya buradan başlayabilirsiniz.

Cargo

Cargo davet sistemi üzerinden işleyen bir platform ama sizler bireysel olarak da üye olabilirsiniz. Bu bakımdan işleyişin Coroflot’a benzediğini söylemek mümkün. Birçok şablona sahip bu platform kişiselleştirebilir tasarım alternatifleriyle yaptıklarını sergilemek isteyenlere kullanımı kolay bir ortam sağlıyor. Siteye buradan ulaşabilirsiniz.

Portfolyo Girişi ve Kapak

Portfolyonuzun girişinde önemli olan kendinizden bahsetmek ama bunu oldukça net ve anlaşılır biçimde yapmak. Dolambaçlı ifadelerden, uzun cümlelerden olabildiğince kaçınmalısınız. Nasıl biri olduğunuza dair önemli noktalardan açık bir biçimde bahsedin. Portfolyonuza bakacak kişiler kişiliğinize dair ipuçlarını ilk etapta kolayca yakalamalılar. Kapak görseliniz dikkat çekici olmalı ki daha fazlası için merak uyandırsın.

Portfolyonuza Koyacağınız İşler

Bir diğer önemli adım ise portfolyonuza koyacağınız işleri doğru seçmek. Burada en iyi işlerinizi seçmeniz elbette ki çok önemli. Sayıca fazla ama niteliksiz işlerinizi koymaktansa portfolyonuza az çalışma koyun ama koyduğunuz çalışmalar en iyileriniz olsun. Bunun yanı sıra hangi çalışmalar size potansiyel müşteriler getirebilir? Veya gelecekte yapmak istediğiniz ne tür çalışmalar var? Portfolyonuza koyacağınız çalışmaları bu sorular doğrultusunda seçmek size büyük kazanç sağlayacaktır. Başvurunuzu değerlendiren kişiliklerin aradığı özelliklere dair çalışmaları portfolyonuza koymalısınız yani bir medikal firmasına başvuracaksanız portfolyonuzda moda tasarımlarına yer vermeniz pek de anlamlı olmaz.

Çalışmalarınızın Amacı ve Açıklamalar

Portfolyonuza bakan kişiler için hangi çalışmayı niye yaptığınız da oldukça önemli. Bu çalışmayı yaparken amacınız neydi?Hangi sorunu çözmeye çalıştınız ya da ortaya ne tarz bir yenilik getirdiniz? Bunlar oldukça önemli noktalar, portfolyonuzla bir adım ileriye gitmek mi istiyorsunuz? O zaman kesinlikle bu soruların cevabını vermelisiniz. Bunu yaparken uzun cümleler kullanmak yerine yine tasarımlarınızın sizin için konuşmasına fırsat tanıyın. Düşünsenize tasarımınıza dair birçok şey anlattınız ama tasarımınızın kendisinde bu anlattıklarınıza dair bir ifade yok. Tam bir hayalkırıklığı. Oysa değindiğiniz noktaya tasarımınızda çarpıcı biçimde yer verirseniz hedefi tam da on ikiden vurmuş olursunuz.

Geri Bildirim ve Eleştiriler

Portfolyonuzu oluşturduktan sonra geri bildirim ve eleştiirilerden yararlanmalısınız. Kendiniz yaptığınız işi çok beğenmiş olabilirsiniz ama dışarıdan bakan bir gözden objektif bir yorum almak sizi bir adım öne taşıyacaktır. Özellikle bu işi bilen, müşteri kitlenizi tanıyan birinden geri bildirim almak eksik noktalarınızı görmenizi, çalışmalarınızı yeniden biçimlendirmenize olanak sağlar.

Teknik Detaylar

Portfolyonuzu hazırlarken dikkat etmeniz gereken birkaç teknik detayı da unutmamak gerek. Öncelikle portfolyonuza cv’nizi de eklemelisiniz. Cv’nizi yüklerken çok büyük boyutlu olmaması önemli bir detay ancak boyutunu küçülteyim derken resimlerin kalitesini de aşırı düşürmemeye özen göstermelisiniz. Bunun yanı sıra yazılarınızın boyutu,stili önemli. Metinleriniz ve açıklamalarınız tasarımlarınızı arka planda bırakmamalı bu yüzden çok uzun metinlerden kaçınmalısınız, açıklamalarınız kısa ve öz olmalı, yazım hatalarınız olmamalı. Portfolyonuza iletişim bilgilerinizi eklemeyi de unutmamalısınız. Bu iletişim ilgilerini de oldukça ulaşılabilir bir noktaya eklemeniz oldukça önemli.

Evet, portfolyo nedir? portfolyonuzu nasıl oluşturabilirsiniz? gibi detaylara değindik. Size kalan kendinizi en iyi biçimde ortaya koymak ve tasarımlarınızın potansiyel müşterilerinizi etkilemesine izin vermek! Etkili bir cv hazırlamanın püf noktalarını da merak ediyorsanız sizi https://www.kampustesin.com/ucretsiz-cv-hazirlama-programlari/ yazımıza bekliyoruz!

IELTS Nasıl Çalışılır?

doğal taşın hangisi

Senin Doğal Taşın Hangisi?