Nedir bu yapay zeka?
İsterseniz önce kısa bir şekilde yapay zekayı tanımakla başlayalım. En basit ifadeyle yapay zeka, verdiğiniz görevleri yerine getirebilmek için insan zekasını taklit eden ve topladıkları bilgilere göre kendilerini geliştiren sistemler veya makinelerdir. Peki yapay zeka ismini nereden alıyor diye soracak olursanız, size şöyle bir yanıt verebilirim: Fikir babası, “Makineler düşünebilir mi?” sorunsalını ortaya atarak, makine zekasını tartışmaya açan Alan Mathison Turing’dir. 1943’te II. Dünya Savaşı sırasında kripto analizi gereksinimler ile üretim haline getirilen elektromekanik cihazlar sayesinde günümüzde kullandığımız yapay zeka kavramları doğmuştur.
Gelecekte yapay ze…
Daha yazmadan anladı bile! Böyle bir zekadan bahsediyoruz. Gelecekte yapay zeka araştırmalarındaki tüm alanların tek bir çatı altında birleşeceğini öngörmek zor olmasa gerek. Sibernetik bir yaklaşımla modellenmiş bir yapay beyin, bilişsel süreçler ve yapay bilinç sistemi ve insan aklı gibi esnek bir irade gelecekte insan zekasının bir alternatifi olmaya en büyük aday diyebiliriz.
Yapay zekanın gücü sandığımızdan daha fazla.
Hepimizin yapay zekanın gücü hakkında birçok fikri vardır ama bilişim uzmanları bu konuya şöyle bir açıklık getirmiş: Bir insanın hepsi aynı anda paralel olarak çalışan 100 milyar nöron bağlantısının toplam hesap gücünün alt sınırı olan saniyede 10 katrilyon hesap düzeyine 2025 yılında erişebileceğini düşünüyorlar. Günümüzde bu durum biraz imkansız gibi gözükse de bilişim uzmanlarının bir diğer fikri, teknolojinin nereye geldiğini gözler önüne seriyor ve şöyle devam ediyor: Bu güç 2030 yılına geldiğinde 1000 dolarlık bir bilgisayarın bellek kapasitesi, 1000 insanın belleğine eşit olacak. Konuyu biraz daha ileriye götürerek, 2050’de ise yine 1000 dolara, dünyadaki tüm insanların beyin gücünden daha fazlasını satın alabileceğinizi söylüyorlar. Tabii bunu zaman gösterecek.
Yapay zeka dedik ama kullanım alanlarından bahsetmedik. Yahu bu yapay zeka nerelerde kullanılır derseniz, hemen anlatıyorum.
Aslında yapay zekanın kullanım alanlarını tek tek saymaya kalkarsam, bu yazının sonu gelmez zaten bu yazıyı okuyorsanız büyük ihtimalle öyle bir çılgınlık yapmamışımdır. Ben bu konuyu her yerde gördüğümüz ve büyük bir çoğunluğumuzun sıklıkla kullandığı üç maddede incelemek istedim. Bunlar:
- Önerici Sistemler
- Dil Çevirileri
- Akıllı Asistanlar
Hepsinin üzerinde kısa kısa duracak olursam; Önerici sistemler dediğimiz şey, sosyal medyada beğendiğimiz, kaydettiğimiz veya abonesi olduğumuz kanalların içeriklerinin karşımıza senkronize bir şekilde çıkması. Dil çevirisi de bildiğimiz üzere bir kelimenin yabancı dilde karşılığını öğrenmek için sıklıkla kullandığımız bir yapay zeka örneği. Son olarak akıllı asistanlar, genellikle telefonlarda ve tabletlerde karşımıza çıkan bu yapay zeka örneği şu an çeşitli markalar tarafından geliştirilip, pratik hale getirilmekte.
Son olarak, yapay zekayı en çok kullanan unsurlar nedir diye sorsam?
Belki çoğunuzdan “şirketler” cevabını alırım. Zaten doğru bir cevap vermiş olursunuz. Evet arkadaşlar, günümüzde yapay zekadan en çok faydalanan unsurlar şirketlerdir. Yani bireysel olarak çok az kişi bir robot geliştirip, seri üretime geçiriyordur. İstisnalar var mıdır? Kesinlikle vardır. Özellikle tüm dünya milletleri tarafından tanınan şirketler yapay zekayı çok kullanıyor. Eğer kullanmasalardı hayatımız bu kadar kolaylaşır mıydı?