Kahve Demleme Yöntemlerine Göre Çekirdek Seçimi Nasıl Yapılır?

        Kahveye ilgi duyuyor ancak nasıl bir seçim yapacağınızdan emin olamıyorsanız bu içerik tam size göre! Kahve çekirdeklerinin aromasını daha yoğun almak için çekirdeklere uygun kahve demleme yöntemlerini seçmek oldukça önemlidir. Gelin, kahve ile ilgili bilgi seviyenizi bir üst noktaya taşıyacak bilgileri birlikte inceleyelim.

kahve demleme yöntemleri

        Kahvenin tadını vurgulamada çekirdeğin çeşidi, öğütülme biçimi, kavrulma miktarı kadar kahve demleme yöntemleri de gövde, asidite ve aroma notalarını belirginleştirmede etkili olmaktadır. Kahve çekirdeği seçiminin farklı yoğunlukta ve sertlikte içime bağlı olarak kişiden kişiye değişkenlik gösterebileceğini unutmamak gerekir.

  • Chemex

chemex demleme yöntemi

        Bilinen en yaygın kahve demleme yöntemlerinden olan Chemex, birleşik bir sürahi biçiminde görünüme sahip olup kalın bir filtre kahve kâğıdı kullanılarak kahve demlenmektedir. Böylelikle kahvenin yağı azalmakta ve aroması daha da belirginleşmektedir. Islatılan filtre kâğıdına kahve koyulur, üzerine dairesel hareketlerle sıcak su dökülerek önce blooming (çiçeklenme)  ile yağların çözünmesi ve aromanın güçlenmesi sağlanır ardından su dökme işlemine devam edilir. Demlenmesi yaklaşık 3-4 dakika süren bu yöntemle yumuşak içimli bir kahve elde edilir. Kahve çekirdeklerinden yumuşak asitli ve çok aromatik olan Colombia,  meyveli asiditeye sahip narenciye aromalı Kenya veya güçlü çiçek notaları ile hafif gövdeye sahip Ethiopia tercih edilebilir.

  • V60 

        Konik yapıda üst gövdesi paslanmaz çelik, seramik, cam gibi farklı materyallerden çeşitleri olan bu demleme yönteminde kahve çekirdekleri Chemex yöntemine göre bir miktar daha ince çekilerek kullanılmaktadır. V60 demleme yönteminde kağıt filtre üzerine koyulan kahvenin üzerine dairesel hareketlerle sıcak su dökülmekte ve blooming işlemi yapılarak daha yoğun bir tat elde edilmektedir. Demlenme süresi yaklaşık 3 dakika sürmektedir. Yoğun tatlarını güçlü hissetmek için orta ve az derecelerde kavrulmuş Colombia, Ethiopia gibi kahve çekirdekleri tercih edilebilir.

  • Aeropress

aeropress demleme yöntemi

        Görünüşü oldukça ilgi çekici olan Aeropress demleme yönteminde dev bir şırıngaya benzeyen bir ekipman kullanılmaktadır. Bu yöntemle kahve, basınç kullanılarak çok daha hızlı bir biçimde hazırlanmaktadır. İnce çekilmiş çekirdekle hazırlanan bu kahve, espresso lezzetini yakalamaya oldukça yakındır. Kendi özel filtresi kullanılır ve sıcak su eklendikten sonra diğer yöntemlerden farklı olarak blooming işleminden sonra özel karıştırma çubuğuyla birkaç tur karıştırılır. Doğrudan servis edilecek bardağın üzerine yerleştirilerek 2 dakika boyunca presslenir ve bu sayede kahve yavaşça aşağıya süzülür. Meyve asiditesi yüksek, narenciye notalarına sahip Kenya veya Ethiopia tercih edilebilir.

  • Cold Brew 

cold brew demleme yöntemi

        Soğuk kahve demleme yöntemlerinden olan Coldbrew sayesinde asiditesi düşük, yumuşak içimli bir kahve içerken ferahlamayı aynı anda yaşamak mümkün olmaktadır. İri çekilmiş kahvenin özel bir haznede oda sıcaklığında su eklenerek buzdolabında yaklaşık 12 saat bekleyip süzülmesi ile elde edilir. Buzla birlikte servis edilir. Düşük asiditeli, yumuşak içimli El Salvador veya hafif çikolata aromalı, ılımlı gövdeli Guatemela tercih edilebilir.

  • Moka Pot 

moka pot

        Alüminyum ya da çelikten üretilmiş olan Moka Pot ile espresso yoğunluğunda bir kahve elde etmek mümkündür. Ocak üzerinde kullanılan bu potla yoğun ve güçlü bir kahve aroması yakalanmaktadır. Alt hazneye su, ara hazneye ise ince öğütülmüş kahve koyulmaktadır. Çalışma prensibine göre altta ısınan su buharlaşarak kahveyi demlemekte ve üst haznede birikmektedir. Demlenmesi yaklaşık 3 dakika sürmektedir. Hafif asiditeli, soft bir içim sağlayan Costa Rica, düşük asiditeli ancak bitter aromaya sahip Brazil tercih edilebilir.

  • French Press 

french press

        Herhangi bir filtre kullanılmadan kolayca kahve ve sıcak su eklenerek hazırlanan French Press yönteminde kahve demleme yöntemleri arasında en yaygın olarak bilinenidir. Bu yöntemde en önemli unsurlardan birisi kahve çekirdeğinin kalın çekilmiş olmasıdır ki daha berrak bir kahve elde edebilmek mümkün olsun. Tıpkı aeropresste olduğu gibi blooming işleminden sonra birkaç tur karıştırılır ve yaklaşık 4-5 dakika demlenmesi beklenir, ardından presslenir. Kahve çekirdeklerinden güçlü notalara sahip olan Kenya veya Guatemala tercih edilebilir.

Atalet Nedir? Atalet Ne Demek?

Deli Deli Tepeli Kulakları da Küpeli: Caligula