Ebeveyn Rehberliği ve Disiplin Eğitimi

ebeveyn rehberliği

Ebeveyn rehberliği, doğru hamlelerde bulunarak, çocukların ve ailelerin ihtiyaçlarının karşılanması üzerine geliştirilen bir oluşumdur. Her ebeveynin zaman zaman karşılaşabileceği sorunların giderilebilmesi için önemli bir bilgi kaynağıdır. Ebeveyn olmak ve çocuğunuza rehber olmak, bu dünyadaki emekli olunmayan tek iştir, bunu unutmayın.

1) ÇOCUKLAR’A KÜSMEK SORUNLARI ÇÖZER Mİ ?

 

Ebeveynler, bazen, çocuklarının duygularını incitebilecek psikolojik eylemler de bulunabiliyor. Kızarak konuşmak, başka çocuklarla karşılaştırmak, küsmek gibi olumsuz şeyler, anne babaların, çocuklarını cezalandırmak için gösterdikleri olumsuz tavırlardan sadece birkaçıdır. Özellikle küsmek, sessiz bir şekilde verilen psikolojik şiddet olarak görülebilir.

a) Çocuğa Küsmek Doğru Bir Hareket midir?

 

Küsmek, karşıdaki kişiyi görmezden gelerek onunla iletişimi kesmek demektir. Çocuğunuza küstüğünüzde, onunla aranızdaki duygusal bağ bozulabilir ve aranızdaki ilişki olumsuz anlamda etkilenebilir.

 

Çünkü, onlar, gelişme ve büyüme çağında olduklarından, bu durumla baş edebilecek kabiliyete sahip değildir. Böyle davranırsan, dediğimi yapmazsan, yemeğini yemezsen, oyuncaklarını toplamazsan sana küserim gibi tehdit anlamı içeren cümleler çok tehlikelidir. Anne babaların, çocuklarının hatalarını gördüğü zamanlarda onlara sabırla yaptığı şeyin yanlış olduğunu anlatması aradaki bağın bozulmamasına neden olur ve doğru bir ebeveyn rehberi olduğunu kanıtlar.

b) Çocuklara Küsmek Yerine Nasıl Davranmalısınız ?

Anne babalar, çocukların arkadaşı değil, ebeveyni ve yol gösterenidir. Aile içerisinde bu dengeyi kurmak ve onu korumak çok önemlidir. Çocuğunuza küsmek yerine, açık bir şekilde kuralları belirlemeniz sizi doğrudan sonuca ulaştırır.

 

Mesela bunlar ile ilgili ne yapabilirsiniz;

  •  Küçük çocuğunuz, hata yaptığında, ona küsmek yerine, sakin bir şekilde onu  dinleyerek, hatalarından ders çıkarmasını sağlayın.
  •  Onun yaşına uygun, net ve anlaşılır kurallar koyun
  • Onu, diğer çocuklarla kıyaslamayın ve davranışlarını eleştirmeyin
  • Çocuğunuzla konuşurken, onu tehdit edici cümleler kurmayın

2) ÇOCUĞA DİSİPLİN EĞİTİMİ NASIL VERİLİR ?

 

a) Disiplin Nedir?

Disiplin; bireyin yaşadığı topluma uyum sağlamasına yardımcı olmak için önceden tedbirler almak olarak tanımlanabilir. Disiplin, çoğu zaman katı bir tutum sergileyerek kurallar koymak ya da kesin sınırlar çizerek yapılması gerekenlere mecbur bırakmak olarak düşünülmektedir. Ancak bunların aksine sınırları birlikte belirlemek, alışkanlık kazandırmak ve hoşgörüyle yaklaşarak yanlış davranışların kazanılmasını önlemektir.

b) Disiplin Eğitimi Nasıl Verilir?

 

Disiplin eğitimi bebek çağlarında yani kendini tanımaya başladıktan sonra sizin sınırlarınızı zorlamak adına eylemlerde bulunmaya başlar. Çünkü hiçbir bebek sınırları bilerek dünyaya gelmez. Sınırları onlara sizin öğretmeniz gerekir, bu da ancak disiplin eğitimiyle mümkündür. Büyüdüğünde zorlanmadan bilinçli ve duyarlı bir birey olabilmesi için ona yaşadığı topluma uyum sağlamayı, kurallara uymayı ve hayatını düzene sokmayı küçük yaşlarda öğretmelisiniz. Bu da başta söz ettiğim ona rehber olarak yapabileceğiniz bir duruştan ibarettir. Çocuğunuzun;

Sorumluluklarını bilmesi

Davranışının sonucunun farkına varması ve bunu kabul etmesi

için ona özenle ve dikkatle bir disiplin eğitimi vermeniz gerekir.

 

Çocuğunuzun kişilik gelişmesi ve yapılanmasındaki temel, çocukluk döneminde atılır. Yapılan sosyal uyum çalışmaları, ailenin çocuk üzerindeki ilk etkilerinin son derece önemli olduğunu göstermiştir. Ebeveynlerin ve ailenin diğer bireylerinin çocukla olan etkileşimi, çocuğun aile içerisindeki yerini belirler. Çocuğa karşı sergilenen tutumlar, takınılan tavırlar, gelişmelerinin ilk aşamalarının iyi olmasında oldukça önemlidir. Çocuğunuzu büyütürken doğru tavırlar seçebilmek bu açıdan çok önemlidir. Doğru bir ebeveyn olmak istiyorsanız öncelikle onun her anında ona rehberlik etmeniz ileri de çocuğunuz ve kendiniz için daha sağlıklı bir aile hayatının temellerine ulaşmanızı sağlayacaktır.

 

Ataleti Nasıl Yenebilirim? Atalet Nasıl Aşılır?

türkiyede spor yönetimi

Türkiye’de Spor Yönetimi