Atalet Nedir?
Atalet Türk Dil Kurumu üzerinden kelime anlamı itibariyle, ‘Tembellik, gevşeklik ve uyuşukluk’ ifadelerine sahip olduğu görülüyor.
Atalet fizik biliminde “eylemsizlik hali”, kişisel gelişim terminolojisinde “amaca yönelik eyleme geçmeme” demektir. Onlarca kişisel gelişim kitabı okuduğu halde, o kitaplarda anlatılanları uygulamayanların sorunu atalet içerisinde olmalarıdır. Yıllardır başarılı olmak için hayaller kuran, hedefler koyan, planlar yapan ama bir türlü ilk adımı atamayan kişilerin sorunu da atalet halinde yaşıyor olmalarıdır.
“Ataletli” insanları nereden tanıyabilirsiniz? Atalet halinde yaşayan kişiler genellikle yavaş hareket ederler. Tembellik, yılgınlık, yeis, miskinlik, üzerine ölü toprağı serpilmiş gibi hareket etmek, yumurta kapıya gelmeden harekete geçmemek, bezginlik, sevksizlik karakteristik özellikleridir. Görevlerini yaparken sık sık işleri erteler, mazeret beyan ederler. Hayata bakışları sitemkar, umursamaz, reaktif, kötümser, eleştirel ve kaygılıdır. Bu nedenle de yaşama seviçleri ve hayat enerjileri çok düşüktür.
Ataletin ortaya çıkmasının sebeplerinden ilki amaçsızlıktır. Amaçsız olmak sorumluluklarımızı, işlerimizi, yapmamız gereken herhangi bir şeyi yapmamıza engel olur. Yapacağınız şeyi neden yapacağınızı bilemezsiniz çünkü bir amacınız yoktur. Bu durumda da sorumluluklarınızı yerine getirmek istemezsiniz ve sürekli ertelersiniz bunun sonucunda da sorumluluklarınızı gerçekleştiremez duruma gelirsiniz. Peki bu ataletin üstesinden nasıl gelinir? Bunun için kendinize bir amaç belirlemelisiniz ve yapacağınız şeyleri bir amaca yönelik olarak gerçekleştirmelisiniz. Böylece yapacaklarınız anlam kazanır ve bunları ertelemekten kurtulursunuz. Bu kısır döngüyü kırmak için bireysel olarak yapabileceğiniz ilk ve en doğru şey, kendi ataletinizden kurtulmaktır. Bu ülkeyi ataletten kurtarmaya önce kendinizden başlayın! Temiz sokak istiyorsanız, önce kendi kapınızın önünü süpürün.
Ataleti Nasıl Yenebilirim?
Atalet, fiziksel, fizyolojik (bedensel), zihinsel, duygusal, entellektüel olarak kısımlara ayrılır. Hangi alanlarda ataletli olduğunuz ve o alandaki atalet seviyenizin ne durumda olduğunu bilmek, sadece başlangıçtır. Artık atalet kavramının farkındasınız ve kendi ataletinizle mücadele sürecini başlatabilirsiniz! Hayatta başarılı olmak, heşeye yeniden başlamak için şu adımları kullanabilirsiniz.
Hayatta nasıl başarılı olabileceğini öğren: “Başaranlar nasıl başarıyor? Sen nasıl başarabilirsin? Senin alanında başarı süreçleri nasıl çalışıyor?”
Kendini ve potansiyelini tanı: “Kimsin ve başkalarından daha iyi neler yapabilirsin?”
Hayat amaçlarını tespit et: “Neyi başarmak, nasıl bir hayat yaşamak istiyorsun?”
Amaçlarına ulaşmanın stratejilerini ve planlarını hazırla: “İstediklerini hangi aşamalarla, ne kadar sürede, nasıl başarabilirsin?”
Eyleme geç: “Buraya kadar istenilenleri yapmışsan, nereden başlaman gerektiğine karar ver ve hemen başla!”
Sonuç alıncaya kadar gerekli manevraları yap: “Sonuç alıncaya kadar kararlı ol. İlgili kişilerle ilişki ve iletişim kur. Kaynaklarını iyi kullan. Zekice ve çok çalış.”
Sonuç al ve aldığın sonuçlardan bir şeyler öğren: “Nasıl başardın? Kendinden öğrenmen gerekenler neler? Bir dahaki sefere aynısını veya daha iyisini başarabilmek için neler yapmalısın?” Kişisel gelişime yatırım yapmalı, böylece bizi güçlü kılacak düşünce sistemlerini bünyemize dâhil etmeliyiz.
• Meditasyon, zihni dinginleştirmede ve netleştirmede bizi destekler. Daha net bakış açısıyla fizyolojik ve psikolojik enerji kayıplarının önüne geçer; iç görüyü artırır. İstikrarlı bir şekilde meditasyon yapmak bizi zihinsel olarak destekleyecektir.
• Sağ ve sol beyni geliştirecek egzersizler yapmalı, böylece kişisel potansiyelin sınırlarını zorlamalıyız.
• Diğer insanlara yönelik gözlemler yapmalı, onları kendi farkındalığımızı geliştirmede ayna olarak kullanmalıyız. Bunun için sosyal ortamlarda bulunmalı ve diğerleriyle sık sık temasa geçerek, onların düşünce ve davranış biçimlerine yönelik tespitler yapmalıyız. Hiçbir canlı hareket etmeme lüksüne sahip değildir! Eski bir Anadolu deyişiyle, “dünyada en kolay şey bir hazır lokma, o da çiğnemeden yutulmaz!” Hareket kaçınılmazsa, hareketin hakkını ver. İçine ruhunu koy, içine tutkunu koy, içine karakterini koy. Hiçbir şey yapmamak gibi bir şansın yoksa, o zaman yapabileceğinin en iyisini yap! Her ay en az derin bir fikir kitabı okumanız önerilir. Ayda birkaç tane beyni zorlayan kitap okumak beyin kaslarını geliştirir. Kitap okumak zihnin jimnastiğidir. Beyninizin formunu korumak için roman yerine fikir dolu kitap okumak çok iyi bir yoldur. “Kurnaz insanlar okumayı küçümser. Basit insanlar ona hayran olur. Akıllı insanlar ise ondan faydalanır,” diyen Bacon, niçin okumak gerektiğini şöyle anlatıyor: “Yalanlamak ve reddetmek için okuma. İnanmak ve her şeyi kabul etmek için de okuma. Konuşmak ve nutuk çekmek için de okuma. Tartmak, kıyaslamak ve düşünmek için oku.”
*T. Henry Huxley’in “Her alanda bir şeyler bilin, bir alanda ise her şeyi bilin” kuralını izleyin. Bir konuda uzman olun ama her konudan da bir şeyler öğrenin. Genel kültürünüz geniş, uzmanlık alanınız derin olsun.
Ataletini yenen insan daha aktif bir insan olmaya çalışacaktır. Aktif insan, kendini daha çok geliştirecektir. Gelişmiş insanlar bir araya geldiklerinde gelişmiş kurumları oluşturacaktır. Bu gelişim halkası direkt olarak topluma pozitif olarak etki edecektir!